^Back To Top

JPScombat

športový Combat club JPS Snina - Humenné

Návštevnosť

703638
DnesDnes298
VčeraVčera181
Tento týždeňTento týždeň479
Tento mesiacTento mesiac4039
SpoluSpolu703638
Prihlásení uživatelia 0
Práve online návštevníkov 18

Aktuálne počasie

img

Partneri

REBELSZONE
REBELSZONE

COMBATCONDOR
Strelecký klub Prešov

DOMINICO
Strelecká škola Dominico

KLUB SPIŠSKÝCH STRELCOV
Klub spišských strelcov

ŠPORTOVÝ KLUB HODKOVCE
Športový strelecký klub

SK TRITON Jesenské
Strelecký klub

PRVÝ PREŠOVSKÝ SK
Strelecký klub

Marián VYŠNÝ
SVK Team PRODUCTION

STRELECKÝ KLUB SLUKÁRI
Strelecký klub

Tento nový a vzrušujúci druh streľby má svoje korene v Californii, USA v 50-tych rokoch. Rýchlo sa rozšíril na všetky kontinenty vrátane Európy, Austrálie, Strednej a Južnej Ameriky a Afriky. Medzinárodná organizácia International Practical Shooting Confederation (IPSC) bola založená na International Combat Pistol Conference konanej v Columbii, Missouri, USA v máji 1976. Štyridsať ľudí z celého sveta bolo pozvaných na konferenciu aby určili povahu a budúcnosť praktickej streľby.

Plukovník Jeff Cooper bol zvolený predsedom a bol vyhlásený za prvého prezidenta svetovej IPSC.

Povýšenie presnosti, sily a rýchlosti na tri rovnocenné elementy bolo hlavným cieľom konferencie ako aj postupy a pravidlá na bezpečnú manipuláciu so zbraňami. Boli schválené stanovy, čím vznikla konfederácia. Bolo zadefinovaných osem princípov praktickej streľby a motto - DVC - Dilegentia, Vis, Celeritas (Presnosť, sila, rýchlosť) bolo stanovené na zvýraznenie vyváženosti.

Dnes je IPSC etablovaná vo viac ako 70tich krajinách sveta nazývaných IPSC Regióny, od Argentíny po Zimbabwe. Každoročne sa zvolení zástupcovia regiónov stretávajú na Generálnom zasadaní IPSC.

V dynamickej streľbe musí pretekár podeliť presnosť, silu a rýchlosť do víťaznej kombinácie.

Terče sú rozmerov 75 cm krát 45 cm s centrom veľkosti 15 cm predstavujúc „A zónu“. Väčšina pretekov sa koná na malých strelniciach, s maximálnou vzdialenosťou 40 m. Niekomu sa môže zdať ľahké zasiahnuť 15 cm A-zónu na 40 m, ako je to pri mierenej streľbe, no v IPSC sa strieľa so zbraňami minimálneho kalibru 9mm. Toto minimum odzrkadľuje praktickú podstatu tohoto moderného športu a zvládnutie plne výkonnej zbrane je podstatne ťažšie ako strieľať terčovou pištoľou so slabým spätným rázom, hlavne keď strelec potrebuje strieľať čo najrýchlejšie. Čas totiž hrá významnú úlohu. V parkúroch s pevným časom, je veľmi krátky čas na vystrelenie predpísaného množstva rán a pri neobmedzených sa počet nastrieľaných bodov delí časom, potrebným na zostrelenie terčov.

Zdvojené terče, pohyblivé terče, terče reagujúce na zásah, tresty za zasiahnutie no-shot terča vloženého medzi terče, alebo zakrývajúceho časť riadneho terča, prekážky, pohyb na parkúre, taktika a všeobecne akákoľvek obtiažnosť na parkúre, ktorú jeho tvorca vymyslí, drží pretekára v sústredení a divákov v napätí. Kým pravidlá IPSC hovoria, že situácie majú byť realistické s praktickou podstatou, tiež hovoria o mnohostrannosti, aby udržali tento šport od formálnosti a štandardnosti. Preto niektoré preteky obsahujú aj parkúry s prekvapením, kde nikto nevie, čo tam má očakávať.

Dynamická streľba je medzinárodný šport zdôrazňujúci bezpečnosť a bezpečnú manipuláciu so zbraňami, presnosť, rýchlosť a silu v najväčších pretekoch po celom svete. Koruna slávy pre dynamickú streľbu je stať sa majstrom sveta IPSC.

Copyright © 2024 JPScombat Rights Reserved.